Uudenmaan valtuustojen yhteiskokous sote- ja maakuntauudistuksesta

Uudenmaan valtuustojen yhteiskokouksessa 15.5.2018 kuultiin eri valtuustoryhmien puheenvuorot. Valtuustot käsittelevät yhdessä tulevaa sote- ja maakuntauudistusta. Valtuustoryhmämme puheenvuoron piti kaupunginvaltuutettu Mari Rantanen.

 

Olemme kokoontuneet tänään erittäin harvinaiseen mutta sitäkin tärkeämpään tilaisuuteen. Olemme kokoontuneet kuntalaistemme parhaaksi ja heidän etujensa puolustamiseksi. Ja yhdessä me olemme vahvoja.

Sote ja maakuntauudistuksesta on sanottu lähes kaikki mitä siitä sanottavaa on. Puheenparsia ja lausuntoja ovat antaneet sekä asiantuntijat että poliitikot, mutta syystä tai toisesta maan hallituksella on korvat kiinni ja uppiniskainen ote maan suurimpaan uudistukseen, joka on viemässä maatamme kohti tuntematonta. Oletettavasti päin jäävuorta, kuten ohjattiin muuten Titanic aikoinaan. Sekin turma olisi ollut mahdollisesti vältettävissä kun vauhti ei olisi mennyt järjen edelle.

Sote ei tue tavoitteita kaventaa ihmisten hyvinvointi- ja terveyseroja, parantaa palvelujen yhdenvertaisuutta ja saatavuutta sekä hillitä kustannuksia. Päinvastoin, kustannukset todennäköisesti nousevat. Asiantuntijana on toiminut osakkeenomistaja, ei substanssiosaaja.

Suunnitellussa Uudenmaan maakunnassa on väestömäärä 1,6 miljoonaa ihmistä. Loput 17 hoitaisi loppua Suomea. Siis 17 muuta maakuntaa hoitaisi loppua kahta kolmasosaa Suomen väestöstä. Jos kerran 1,6 miljoonaa ihmistä voitaisiin hoitaa yhden maakunnan toimesta, mihin tarvitaan 17 muuta? Virastot, johtajat, valtuustot, hallitukset, lautakunnat ja niin edelleen. Paljon on paikkoja myös poliitikoille.

Sote ja maakuntauudistus on yksinkertaisesti huono. Näyttää siltä, että koko valmistelussa on unohtunut se tärkein. Asukas, asiakas, potilas, veronmaksaja ja heidän etunsa. Sen sijaan keskiössä on sulle-mulle-mulle-mulle-politiikka, jossa kokoomus saa valinnanvapauden, keskusta ikiaikaisen haaveensa maakunnista, siniset joojoo-miehen roolin ja veronmaksajalle jää käteen musta pekka.

On aivan selvä asia, että uudistus soteen tarvitaan. Kun kysymyksessä on yhteisten veroeurojen käyttö, on niiden kanssa toimittava vastuullisesti ja siten, että rajatulla rahamäärällä saadaan mahdollisimman monelle terveyshyötyä. Mistä löytyisi nyt se vastuullinen taho, joka uskaltaisi viheltää pelin poikki? Uskaltaisi todeta, että tämä malli sisältää liikaa riskejä. Vastuullisuutta olisi myös se, että uudistus tehtäisiin parlamentaarisesti, siis siten että kaikki puolueet voisivat osallistua sillä se takaisi uudistuksen jatkuvuuden myös vaalien jälkeen. On täysin kestämätön ajatus, että jokin muu intressi kuin ihmisten hyvinvointi, terveys ja järjestelmän varmuus voisi olla suurempi vaikutin silloin kun säädetään lakeja, jotka koskettavat terveydenhuoltoamme. Maakunnilla me emme tee yhtään mitään.

Kaikille sattuu mokia joskus, myös päätöksenteossa. Se on hyväksyttävää, mutta on lähes anteeksiantamatonta olla korjaamatta niitä. Etenkin kun jo useampi käsi on noussut virheen merkiksi.

Arvoisa hallitus, me vetoamme nyt teihin. Uusimaa vetoaa teihin. Palatkaa maltin ja tolkun tielle.

Perussuomalaiset kannattavat nyt esitettyä lausuntoa yhteiseksi kannanotoksi koskien sote ja maakuntauudistusta.

Kirjoitettu 15.5.2018

Piditkö lukemastasi? Jaa sisältö sosiaalisessa mediassa