Perussuomalaisten kansanedustaja Raatikainen: Poliisien lukumäärän on pysyttävä vähintään hallitusohjelmassa sovitulla n. 7 500 poliisin tasolla.

Poliisien määrä on vähentynyt viimeisten viiden vuoden aikana. Partiot ovat ylikuormittuneet ja tehtävien suorittaminen on selkeästi vaikeutunut. Taustapartioita ei aina pystytä järjestämään riittävästi ja tukea joudutaan pyytämään toisilta poliisiasemilta. Rikostutkinnan tehokkuus on kärsinyt ja tutkinta-ajat pidentyneet. Poliisien määrä Suomessa on jo nyt selkeästi maailman pienimpiä asukaslukuun suhteutettuna.

Poliisin organisaation uudistus Pora 3 ei ole täysin onnistunut. Liikkuvan Poliisin lakkauttaminen on pienentänyt liikennerikoksiin syyllistyneiden kiinnijäämisriskiä. Poliisilaitosten määrän vähentäminen on lisännyt turvattomuuden tunnetta ja erityisesti syrjäseuduilla asuvat ihmiset joutuvat odottamaan poliisipalveluja kohtuuttoman kauan.

Tällä hetkellä poliisi selviytyy tehtävistään tyydyttävästi, mutta poliisien vähentämiseen ei ole enää varaa kansalaisten ja poliisien oikeusturvan kärsimättä.

Poliisiylijohtaja Mikko Paatero ehdotti viime viikolla, että kyläpoliisi voisi ottaa vastuulleen kiireettömiä tehtäviä. Ajatus kuulostaa hölmöläisten peiton jatkamiselta – ensin vähennetään ja sitten lisätään, samasta lähteestä. Olisi kiinnostavaa tietää, mitähän nämä ”kiireettömät” tehtävät ovat, mitä yksittäinen kyläpoliisi voisi hoitaa turvallisuuttaan ja oikeusturvaansa vaarantamatta?  Reinikaisunelmat eivät valitettavasti toimi vuonna 2014. Lisäksi kyläpoliisi tarvitsisi jatkuvasti muiden poliisien apua, koska yksittäinen poliisi ei voi nykypykälien mukaan tehdä paljon mitään. Nykyresursseilla kyläpoliisiutopia ei onnistu.

Alkavissa budjettineuvotteluissa hallituksen on varmistettava, että poliisien lukumäärä pysyy sillä tasolla, joka on sovittu hallitusohjelmassa.

Piditkö lukemastasi? Jaa sisältö sosiaalisessa mediassa