04.04.2018 Valtuustoaloite, metroliikenteen häiriöt ja HKL:n metrojunakuljettajien heikentyneet työolosuhteet, Kopra Pia

Metroliikenteen häiriöt ja HKL:n metrojunakuljettajien heikentyneet työolosuhteet

Metroliikenteessä on ollut viime aikoina jatkuvia häiriöitä. Ajamatta jääneiden vuorojen takia junat ovat olleet liian täynnä ja matkustajat ovat joutuneet ahtautumaan käytäville limittäin. Kaikki eivät ole edes mahtuneet kyytiin. Häiriötilanteet ovat johtuneet eri syistä mm. palo-ovessa olleesta ongelmasta ja radalle pudonneesta työkoneesta jne. Palosuojaovien tunnistimissa on ollut useampia häiriöitä ja esim. 28.2.2018 häiriön seurauksena Kampin ja Ruoholahden välillä oli vain yksi raide käytössä. Kuljettajilta saatujen tietojen mukaan häiriötilanteita on ollut usein ja myös muutama nk. läheltä piti-tapahtuma.
Henkilökunta on tehnyt useita kanteluita Trafiin. On myös erittäin huolestuttavaa, että koeajoista on kiireen takia ajoittain luovuttu. Koeajoilla pyritään tarkistamaan mm., ettei reitillä ole esteitä. Niiden laiminlyöminen on huolestuttava turvallisuus riski.
Edelleen kuljettajilla on ongelmia metrojunien ohjaamojen ilmanvaihdon ja työergonomian (huonot
tuolit ja sivupeilit) kanssa. Lisäksi vaikea tilanne uusien pääteasemien käymälöiden kohdalla on kuljettajien kannalta epäinhimillinen. Käymälät ovat liian kaukana. Työnantaja HKL on vienyt kuljettajien tauot minimiin, aikataulut ovat tiukkoja ja ajoajat ovat pidentyneet. Kuljettajien määrä ei ole tällä hetkellä riittävä esim. tilanteessa, jossa kuljettaja sairastuu kesken vuoron. HKL on poistamassa metrossa vuosikymmeniä käytössä olleen varakuljettaja järjestelmän, joka on ennen varmistanut liikenteen jatkuvuuden, kun vuorossa olevalle kuljettaja on estynyt täyttämästä vuoroaan. Edellä olevien seikkojen perusteella esitän, että häiriöiden syyt selvitetään tarkoin ja pyritään löytämään kestävät ratkaisut siihen, että liikenne saadaan sujumaan säännöllisesti ja turvallisesti. Ulkopuolinen toimija on saatava selvittämään työntekijöiden työolosuhteet ja niihin tulee tehdä tarvittavat parannukset.
Helsingissä 04.04.2018
Kopra Pia (1 + 15)

Piditkö lukemastasi? Jaa sisältö sosiaalisessa mediassa