Jalkapallohallin rakentaminen Tapulikaupungin liikuntapuistoon

Helsingin kaupungin liikuntapalvelukokonaisuuden hallinnassa on kaksi täysimittaista ja kiinteää lämmintä jalkapallohallia (Tali ja Myllypuro). Muilta osin kiinteät/ylipainehallit ovat koko kaupungissa seurojen omistuksessa ja hallinnassa seuraavasti:

Pajamäki: Helsinki Stadion Management Oy (HJK)
Töölö: Helsinki Stadion Management Oy (HJK)
Jätkäsaari: PPJ Jalkapallohalli Oy (PPJ)
Pakila: HPS Areenat Oy (HPS)
Käpylä: Fumax Oy (Käpylä United)
Myllypuro: Fumax Oy (PK-35)
Pihlajamäki: Myllyhalli Oy (PK-35)
Tattarisuo: Puistolan Urheilijat ry (PuiU)
Jakomäki: Itä-Helsingin Jalkapalloareenat Oy (Kontu)

Syksyllä 2020 tilanne Helsingin kentissä oli seuraava. Lämmitettyjä ulkona sijaitsevia kenttiä talveksi löytyi kaupungin hallinnoimina Vuosaaren kartanon TN 2, Pirkkolan iso TN ja Töölön pallokenttä 6. Muille kaupungin ulkotekonurmille varattiin vuoroja noin marraskuun loppuun asti ja taas huhtikuun puolivälistä eteenpäin, mutta varaukset tehtiin säävarauksella. Lunta sataessa kentillä ei ollut talvikunnossapitoa. Lisäksi useilla kentillä ei ole lainkaan pukukoppeja.

Vaikka jalkapalloseurat ovat osaltaan olleet itse kiinnostuneita kehittämään ja investoimaan olosuhteisiinsa, näkyvät seurojen tekemät investoinnit seurojen vuosi- ja kuukausimaksuissa, joka osaltaan nostaa harrastamisen hintaa Helsingissä, joka osaltaan vähentää harrastajien määrää, ja joka taas vähentää lasten- ja nuorten liikkumista. Urheiluseurojen hallinnoimat kentät eivät myöskään ole kaupunkilaisten käytössä edes ns. ”vapaakäyttövuoroilla”.

Koillisen-Helsingin tilanne on jalkapallokenttien osalta tosiasiallisesti hyvin heikko nykyiseen sekä ennustettuun asukasmäärään nähden. Koillinen Helsinki saa ennusteiden mukaan jopa 30 000 uutta asukasta 2030 loppuun mennessä. Pula on konkreettinen katetussa hallissa tapahtuvista harjoitus- ja pelivuoroista. Alueelta puuttuu kokonaan talviharjoitteluolosuhde, joka mahdollistaisi lajin harrastamisen myös talvisin, ja palvelisi koko koillisen alueen asukkaita sekä paikallisia kouluja ja päiväkoteja. Tämä mahdollistaa myös harrastajamäärien kasvattamisen, kun nuorten määrä on Helsingissä yleisesti vielä kasvussa määrällisesti jopa yhden ikäluokan verran.

Helsingin kaupunki vuokrasi Tapulikaupungin liikuntapuistosta alueen Tapulin Liikuntakeskus Oy:lle liikuntahallin rakentamista varten. Salibandyyn ja voimisteluun painottuva Lehto Areena valmistui syksyllä 2021. Liikuntahallin eteläpuoleinen tyhjä maa-alue on Helsingin kaupungin hallinnassa, jonka jäljellä oleva rakennusoikeus on 4 660 m2. Alueelle mahtuu jalkapallohalli.

Me allekirjoittaneet valtuutetut esitämme, että Koillis-Helsingin jalkapallon talviolosuhteita kehitetään rakentamalla jäljellä olevan rakennusoikeuden mukaisesti Tapulikaupungin liikuntapuistoon Helsingin kaupungin liikuntapalvelukokonaisuuden hallinnoima kiinteä lämmin jalkapallohalli.

Helsingissä 24.11.2021
Makkonen Teija Kaupunginvaltuutettu

Piditkö lukemastasi? Jaa sisältö sosiaalisessa mediassa